Οι καρποί του ιπποφαούς είναι εδώδιμοι και θρεπτικοί, αν και πολύ όξινοι (στυπτικοί) και ελαιώδεις, δυσάρεστοι αν φαγωθούν ωμοί, εκτός κι αν “υπερ-ωριμάσουν” (παγώσουν ώστε να μειωθεί η στυπτικότητα) και/ή αν αναμειχθούν με γλυκύτερο χυμό από μήλο, σταφύλι κλπ.
Το ιπποφαές (Hippophae rhamnoides) χρησιμοποιείται πολλά χρόνια πίσω για διάφορους θεραπευτικούς σκοπούς. Σήμερα αποτελεί μια φυσική πολυβιταμίνη για όσους θέλουν να τονώσουν το ανοσοποιητικό τους. Οι κυριότερες δραστικές ουσίες που περιέχονται στο θαυμαστό αυτό μούρο είναι: βήτα καροτένιο, βήτα σιτοστερόλη, φλαβονοειδή, τανίνες, μέταλλα (κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο, νάτριο, μαγγάνιο, φώσφορο), έλαια (λινολεϊκό, λινολενικό, παλμιτικό, παλμιτελαϊκό), προβιταμίνη Α, βιταμίνη Β1, Β2, Β6, Β12, C και Ε. Η βιταμίνη C είναι μάλιστα δεκαπλάσια σε περιεκτικότητα από αυτή του λεμονιού, αλλά και το βήτα καροτένιο διπλάσιο σε σχέση με αυτό του καρότου. Η συγκέντρωση της βιταμίνης Ε στο ιπποφαές είναι περίπου 15mg στα 100mg καρπού, κάτι που το καθιστά ιδιαίτερα ευεργετικό στο δέρμα και αποτελεί καλό διατροφικό συμπλήρωμα για τους χορτοφάγους που παρουσιάζουν έλλειψη βιταμίνης Β12. Συνοπτικά κάποιες από τις περιπτώσεις που μπορεί να φανεί χρήσιμο το ιπποφαές είναι: δερματικά προβλήματα, εξάντληση, μειωμένη όρεξη, χαμηλό ανοσοποιητικό κ.ά.

ώστε να το ακούσετε